Dinsdag 31 juli 2018

Botulisme in visvijver Het Ven

VEGHEL - Waterschap Aa en Maas heeft botulisme aangetroffen in de visvijver Het Ven te Veghel. Botulisme kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Het waterschap adviseert om ieder contact met het water en de (dode) vogels en vissen in Het Ven te vermijden.

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst op de locatie en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Vorige week werden diverse dode ganzen gemeld bij visvijver Het Ven in Veghel. In het bloed van een dode gans die op 24 juli is gevonden in de visvijver Het Ven in Veghel is botuline aangetoond, wat er op wijst dat de gans zeer waarschijnlijk is gestorven als gevolg van botulisme.

Wanneer wijkbewoners dode eenden of andere watervogels in het water zien liggen,  adviseert de gemeente om ze niet zelf aan te raken maar contact op te nemen met de gemeente. Medewerkers van de gemeente verwijderen dan de kadavers op een veilige manier. Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron zijn van botulisme wordt er ook geadviseerd geen vogels in de vijver te voeren, zodat ze niet aangetrokken worden naar de vijver.

Wat is botulisme en hoe ontstaat het
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium Botulinum. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, of de maden die in het kadavers leven, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Botulisme is een natuurlijk proces en is niet te voorkomen. Het enige wat waterschap en gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen, is het preventief ruimen van kadavers. De bacterie verdwijnt vaak weer als gevolg van minder gunstige overlevingsomstandigheden (bijvoorbeeld afkoeling van water).

Wat kunt u doen
Botulisme komt vaker voor op plaatsen waar veel watervogels aanwezig zijn. Geadviseerd wordt om eenden en andere watervogels niet te voeren. Sportvissers kunnen beter niet vissen in water waar botulisme is geconstateerd.

Wanneer u dode vogels of vissen ziet in de omgeving het 't Ven in Veghel, raak ze niet aan en neem contact op met de gemeente via de app MijnGemeente, of via http://www.meierijstad.nl/melden of telefonisch tijdens kantooruren 14413.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties