Woensdag 15 mei 2019

Dit is onze officiële Meierijstad- vlag

MEIERIJSTAD-  Vandaag werd de officiële Meierijstad- vlag gepresenteerd. Waarna deze op het dak van het gemeentehuis in Veghel werd gehesen door burgemeester Kees van Rooij in samenwerking met de heren van de PEM (Platform Erfgoed Meierijstad) en NBCWV (Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde) De vlag zal in de toekomst gehesen worden bij ontvangsten en speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld Koningsdag. 

Op verzoek van gemeente Meierijstad is de PEM in 2018 gestart met het ontwerpen van een vlag. Eerder heeft de PEM een ontwerp gemaakt voor het wapen van deze gemeente. In de loop van vorig jaar is een samenwerking met de NBCWV tot stand gekomen met het doel de kennis en ideeën van de laatstgenoemde organisatie te benutten in het ontwerpproces. 

Overwegingen bij het ontwerp

  1. Het ontwerp voor de vlag is gebasseerd op de voormalige gemeentevlaggen;
  2. Het samenstellen van de vlag, bevattende elementen uit de vlaggen van de drie samengevoegde gemeenten, de zogenaamde vlaggenkundige of banistieke kenmerken;
  3. Het samenstellen van de vlag op basis van het nieuwe wapen van de gemeente

Met bovengenoemde uitganspunten zijn de PEM en de NBCWV tot het volgende ontwerp gekomen;

Drie gelijke banen van lichtblauw, zwart en geel met op 1/3 van de breedte van de vlag gerekende vanaf de broekzijde, van boven naar beneden een gele burcht met aan weerszijden hangtorentjes (Sint- Oedenrode), een schuinkruis, samengesteld uit rode en zilveren blokken (Veghel) en drie liggende zwarte wassenaars (Schijndel). 

De kleuren van de banen zijn van de deelschilden van het wapen van Meierijstad. Afwijkend is de blauwe baan: deze is gekozen als verwijzing naar de beken de Aa en de Dommel. Vanwege de blauwe baan is de toren geel zoals ook in de vlag van de voormalige gemeente Sint- Oedenrode. De andere stukken zijn die uit het wapen, met als aanpassing dat het schuinkruis vrij in de baan staat en niet aanstotend aan de rand zoals in het wapen. 

De PEM en de  NBCWV menen met dit ontwerp te beantwoorden aan het doel van het gemeentebestuur te beschikken over een aansprekende, kleurrijke en historisch verantwoorde vlag. 


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties